0341 254 205
Naar de webshop

Waar let u op bij de aanschaf van een hond?

Een maatje om heerlijk mee te wandelen. Een vrolijk speelkameraadje voor het gezin. Een trouwe vriend. Of een alerte bewaker. Welke hond wilt u?

Met deze vraag begint de zoektocht naar de juiste hond. De aanschaf van een hond moet namelijk een weloverwogen keuze zijn. Geen impuls, want het is een grote verantwoordelijkheid en daarnaast kost de verzorging van een hond veel tijd, energie en geld. Kiest u echter bewust voor een hond en heeft u de juiste gevonden, dan weten wij zeker dat jullie samen velen jaren plezier beleven.

Om u te helpen bij de aanschaf, heeft Dierspecialist Berben belangrijke informatie rondom de aanschaf voor u op een rij gezet. Zo willen we u helpen bij het maken van de juiste keuze.


Welke hond past bij mij?

De eerste vraag die u uzelf moet stellen is: “welke hond past bij mij?” Wilt u een hond waarmee u kan sporten of juist een rustige hond? Een waakhond of kindervriend? Als u deze vragen hebt beantwoord wordt de keus van het ras en het bijbehorende karakter gemakkelijker.

Tijd

Hoeveel tijd kunt u vrijmaken voor de verzorging van de hond? Jonge honden hebben zeker veel aandacht nodig. Een volwassen hond moet vier keer per dag uitgelaten worden, waarvan er twee, uit een lange wandeling van ongeveer een uur moeten bestaan. Ook wanneer het regent of sneeuwt moet een hond uitgelaten worden. Een puppy moet nog vaker uitgelaten worden. De duur van de wandelingen moet u rustig opbouwen.
Naast de dagelijkse verzorging (maaltijd en vers drinkwater) moeten sommige honden regelmatig geborsteld worden. Ook kortharige honden moeten af en toe gekamd worden. Daarnaast is het belangrijk dat u iedere dag even met de hond speelt.

Keuzemogelijkheden

Denk goed na over de aanschaf, het ras en karakter van de hond. Lees u van te voren goed in over de verschillende eigenschappen van de rassen. Er zijn meer dan 300 hondenrassen. Er is dus altijd wel een ras dat bij uw wensen en behoeften past.
Kies je bewust voor een pup?
Puppy’s zijn schattig en leuk. Maar ook erg tijdrovend! Zeker gedurende het eerste jaar. In het begin kunt u een pup niet alleen laten en kost de opvoeding en het zindelijk maken veel tijd.
Loop de volgende vragen eens door en denk goed na over het antwoord:

  • Heeft u de tijd - of kunt u tijd vrijmaken - om een pup op te voeden?
  • Om een pup zindelijk te maken?
  • Om met een pup ongeveer 12 dagdelen naar training te gaan?
  • Kunt u er rekening mee houden dat een pup (per ongeluk) uw meubilair kapot maakt?
  • Of dat uw pup toch een plasje op het tapijt doet?
  • Bent u bereid 10 tot 15 jaar voor een hond te zorgen?

Als u de vragen met JA kunt beantwoorden, kunt u nadenken over de aanschaf van een pup. Het voordeel van een jong hondje is dat u hem ziet opgroeien en zijn gedrag kan sturen.


Of past een volwassen hond beter bij u?

In plaats van een puppy kunt u natuurlijk ook een volwassen hond nemen. Het nemen van een volwassen hond heeft voor- en nadelen:
Het voordeel: een volwassen hond is vaak al opgevoed en getraind en zijn karaktereigenschappen zijn veelal bekend. U kunt daardoor gerichter een hond uitzoeken die echt bij u past.

Haalt u de hond uit een asiel, vraag dan altijd aan de asielmedewerker waarom de vorige eigenaar de hond wegdeed. Laat u ook goed inlichten over het gedrag van de hond. Vraag of u de hond mag laten keuren door een dierenarts.
Het nadeel is dat een volwassen hond soms verkeerde dingen heeft geleerd of helemaal niet is getraind. Ook kan het zijn dat de hond iets vervelends heeft meegemaakt, waardoor hij is veranderd in een bange of bijterige hond.
Let op: slechte gewoonten of gedrag afleren, kost veel tijd! Soms is het zelfs helemaal niet meer te corrigeren.

 

Deskundig Advies

We vinden een deskundig advies over uw huisdier het belangrijkste wat er is.

Verantwoord Assortiment

We nemen zoveel mogelijk biologisch verantwoord voer en duurzame artikelen in ons assortiment op.

Betrouwbare service

Wij staan voor service, professionaliteit en oprechte liefde voor dieren. Onze dierkennis is van het hoogste niveau en streven naar gezonde huisdieren.

Betrokken medewerkers

Ons team bestaat uit enthousiaste vakmensen met ieder hun specialiteit. Al onze medewerkers volgen jaarlijks cursussen.

Voor iedereen betaalbaar

Kies voor de bekende A-merken of voor onze eigen huismerken. Die zijn minstens zo goed!