0341 254 205
Naar de webshop

Aanschaf van een vogel

Waar let u op bij de aanschaf van een vogel?

Zoekt u een vrolijke fluiter voor in huis? Een papegaai woordjes leren, is dat iets voor u? De ene vogel vraagt om weinig aandacht, voor de andere moet je uren de tijd hebben. Bekijk goed welke vogel bij u past. Faunaland helpt u graag bij het maken van de juiste keuze. Ook kunnen we u informeren over wat er komt kijken bij het houden van vogels.

Voetring

Let er bij aankoop van alle vogels op of ze een naadloze voetring hebben. Hierop staan de gegevens van de kweker en het geboortejaar van de vogel. De voetring is ook het bewijs dat de vogel in gevangenschap is geboren en niet in het wild is gevangen. Vangen is vooral bij beschermde vogelsoorten illegaal. Een voetring met een naad kan ook op oudere leeftijd zijn aangebracht en is daarom niet betrouwbaar.
Kijk wat u nodig heeft bij de aanschaf van een:

Aanschaf van een parkiet

Parkieten zijn vanwege hun fraai gekleurde veren mooi om te zien. Het zijn gezellige vogeltjes. U kunt ze tam maken en hen zelfs spelletjes leren. Ze zijn makkelijk als huisdier te houden. Als u uw parkiet goed verzorgt, kan hij 7 jaar oud worden. Er zijn ook veel parkieten die ouder worden dan 10 jaar en sommige worden zelfs 15 jaar.

Alleen of met zijn tweeën?

Parkieten zijn groepsdieren. Neem dus bij voorkeur een koppeltje, het geslacht maakt niet uit, zolang ze maar een maatje hebben. Als u besluit een parkiet alleen te houden, geef hem dan veel aandacht, om het gebrek aan een vriendje te compenseren.

Parkieten en kinderen

Kinderen vinden de felgekleurde vogeltjes vaak erg leuk en interessant. Parkieten zijn erg fragiel; hun pootjes en vleugels kunnen makkelijk breken. Kleine kinderen begrijpen dit vaak niet goed. Laat ze dus nooit alleen met de parkieten. Vanaf 7 jaar zijn de meeste kinderen in staat om goed voor een parkiet te zorgen, maar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Huisvesting

Parkieten leven zowel in een kooi als in een volière. Hij heeft genoeg ruimte nodig om te vliegen. Een brede kooi is daarom beter dan een hoge kooi. Neem een kooi met horizontale spijlen, zodat ze kunnen klimmen. Zet de kooi niet in volle zon, bij een deur of raam of bij de keuken. Dampen die vrijkomen bij het koken, kunnen dodelijk zijn voor parkieten.

Kosten

Parkieten zijn geen grote eters en in aanschaf zijn ze relatief goedkoop. Parkieten met zeldzame kleuren zijn vaak wel duurder.
Eenmalige kosten: aanschaf van de vogel, zijn huisvesting en accessoires.
Terugkerende kosten: voer, bodembedekking van de kooi of volière.
Onverwachte kosten: als de parkiet ziek wordt en naar een dierenarts moet.

Parkieten en andere huisdieren

Vogels en katten gaan niet samen. Het speeksel van een kat kan dodelijk zijn voor vogels. Slangen zijn de natuurlijke vijanden van vogels. Honden en parkieten kunnen wel samen, maar laat ze nooit alleen als de parkiet buiten zijn kooi of volière rondvliegt. Pas ook op met vissenkommen of aquaria; de parkiet kan erin vallen en verdrinken.

Aanschaf van een valkparkiet

Valkparkieten zijn sociale dieren die in groepjes gehouden kunnen worden en zelfs kunnen samenleven met andere vogels. Als u ze goed verzorgt, kunnen ze 10 jaar of zelfs ouder worden. Vooral wanneer u een valkparkiet alleen in een kooi zet, heeft hij veel aandacht nodig. Bedenk van tevoren dus goed of u tien jaar lang voor hem kunt en wilt zorgen.

Huisvesting

U kunt valkparkieten zowel binnen als buiten houden. Als u ze buiten houdt, moeten ze zich ook kunnen terugtrekken in een tocht-, vocht- en vorstvrij verblijf. Planten in de kooi zetten, heeft weinig zin, want die maken ze kapot.
Valkparkieten hebben ook in een kooi voldoende ruimte nodig. In een te krappe kooi beschadigen ze hun kuif en staartveren. Zorg ervoor dat het gaas of draadwerk stevig en dik genoeg is. Valkparkieten zijn goede knagers die makkelijk dingen weten te slopen.

Alleen of met zijn tweeën?

Valkparkieten zijn sociale dieren die het in paartjes of groepjes erg goed met elkaar kunnen vinden. Als u een valkparkiet alleen houdt, geef hem dan veel aandacht. Een valkparkiet die alleen leeft, wordt sneller tam en raakt extreem gehecht aan zijn verzorger.

Kosten

Valkparkieten zijn een stuk goedkoper dan papegaaien. Valkparkieten in zeldzame kleurstellingen zijn vaak duurder, dan valkparkieten in een veel voorkomende kleuren.

Eenmalige kosten: aanschaf van de vogel, zijn huisvesting en accessoires.
Terugkerende kosten: voer, bodembedekking van de kooi of volière.
Onverwachte kosten: als de valkparkiet ziek wordt of gewond raakt en een behandeling bij de dierenarts nodig heeft.

Valkparkieten en andere huisdieren

Valkparkieten kunt u goed houden als u al knaagdieren, konijnen of andere vogels heeft. Ook met honden gaan ze vaak goed samen. Sommige honden hebben echter een groot jachtinstinct en rusten niet voordat ze de vogel hebben gevangen. Ook katten zullen de vogels niet met rust laten, ook niet als ze in een kooi zitten.

Valkparkieten en kinderen

Vogels zijn kwetsbaar, ze breken makkelijk een pootje of vleugel. Jonge kinderen begrijpen dit vaak niet goed. Oudere kinderen kunnen meestal beter omgaan met kwetsbare huisdieren. Zorg wel dat er altijd een volwassene bij is.

Aanschaf van een papegaai

Papegaaien zijn intelligente vogels. Ukunt ze van alles kunt leren. Papegaaien kunnen ook erg oud worden; 70 jaar is geen uitzondering. Een papegaai is dus een huisdier voor het leven. Ze vragen heel veel aandacht en vervelen zich snel. De aanschaf van een papegaai moet dus altijd een weloverwogen keuze zijn.

Huisvesting

Papegaaien kunnen zowel binnen als buiten leven. U kunt kiezen voor een kooi of een volière. Als de papegaai buiten leeft, zorg dan altijd voor een (verwarmd) binnenverblijf. Zijn pootjes zijn namelijk erg gevoelig voor bevriezing. De kooi of volière moet groot genoeg zijn. De staart mag niet tegen de tralies of het gaas komen als de papegaai op zijn stok zit, anders beschadigen zijn veren.

Alleen of met zijn tweeën?

Papegaaien zijn sociale dieren, die in het wild altijd in groepen leven. Het wordt dan ook afgeraden om een papegaai alleen te houden. Papegaaien verzorgen elkaar en zorgen ervoor dat ze zich niet vervelen. Papegaaien die alleen in een kooi zitten, vertonen vaak ernstige gedragsafwijking. Ze plukken zichzelf kaal of verwonden zich soms zelfs.

Kosten

Een papegaai is in vergelijking met andere vogels vrij duur. Hoe zeldzamer de papegaai hoe duurder hij is.
Eenmalige kosten: aanschaf van de vogel, zijn huisvesting en accessoires.
Terugkerende kosten: voer, knaagmateriaal (houten speelgoed), bodembedekking van de kooi of volière.
Onverwachte kosten: als de papagaai ziek wordt of gewond raakt en een behandeling bij de dierenarts nodig heeft.

Papegaaien en andere huisdieren

Papegaaien zijn goed te houden met andere huisdieren. Ze gaan hen beschouwen als leden van hun groep. Alleen katten zijn geen goede huisgenoten. Katten hebben een sterk jachtinstinct en kunnen de papegaai aanvallen, ook wanneer hij in zijn kooi zit.

Papegaaien en kinderen

Een papegaai is geen speeltje voor uw kind. U moet met het hele gezin kiezen voor een papegaai. Kinderen zijn niet in staat om zelf voor papegaaien te zorgen. Ze hebben hulp van een volwassene nodig. Laat kinderen en papegaaien nooit alleen. Vooral kleine kinderen snappen niet altijd goed ze om moeten gaan met een papegaai.

Aanschaf van een kanarie

Kanaries worden al eeuwen gehouden als gezelschapsdieren. De mannetjes kunnen namelijk prachtig zingen. Ook hebben hun veren mooie kleuren. Als u kanaries goed verzorgt, kunnen ze wel 12 jaar oud worden.

Huisvesting

Een kanarie kan zowel binnen als buiten leven. In een binnenkooi heeft hij wel voldoende vliegruimte en zitstokken nodig. Een kanarie is geen klimmer, dus de spijlen van de kooi moeten verticaal zijn. Kanaries die u buiten in een volière houdt, moeten zich kunnen terugtrekken in een verwarmd binnenverblijf. De winters zijn in Nederland te koud om ze altijd buiten te houden.

Alleen of met zijn tweeën

Kanaries zijn groepsdieren en zijn dan ook het liefst met zijn tweeën of in een groep. Als u kiest voor één kanarie, dan moet u hem elke dag aandacht geven. Als u twee kanaries bij elkaar zet, kunt u het beste een paartje of twee vrouwtjes nemen. Vrouwtjes zingen echter niet! Twee mannetjes gaan samen vechten.
U kunt kanaries ook in een groep in een volière houden. In dit geval moeten er altijd meer vrouwtjes dan mannetjes zijn. Anders gaan de mannetjes vechten. Wanneer u kanaries in grotere groepen houdt, zullen de mannetjes nauwelijks meer zingen.

Kosten

Kanaries zijn geen grote eters en in aanschaf zijn ze relatief goedkoop.
Eenmalige kosten: aanschaf van de vogel, zijn huisvesting en accessoires.
Terugkerende kosten: voer, bodembedekking van de kooi of volière.
Onverwachte kosten: als de kanarie ziek wordt of gewond raakt en een behandeling bij de dierenarts nodig heeft.

Kanaries en kinderen

Kanaries en kinderen gaan over het algemeen goed samen. Een kind kan echter niet alleen een kanarie verzorgen. Kanaries zijn kwetsbare beestjes die makkelijke en pootje of vleugel breken als ze niet voorzichtig worden vastgepakt. Laat daarom nooit (kleine) kinderen alleen met een kanarie.

Deskundig Advies

We vinden een deskundig advies over uw huisdier het belangrijkste wat er is.

Verantwoord Assortiment

We nemen zoveel mogelijk biologisch verantwoord voer en duurzame artikelen in ons assortiment op.

Betrouwbare service

Wij staan voor service, professionaliteit en oprechte liefde voor dieren. Onze dierkennis is van het hoogste niveau en streven naar gezonde huisdieren.

Betrokken medewerkers

Ons team bestaat uit enthousiaste vakmensen met ieder hun specialiteit. Al onze medewerkers volgen jaarlijks cursussen.

Voor iedereen betaalbaar

Kies voor de bekende A-merken of voor onze eigen huismerken. Die zijn minstens zo goed!