0341 254 205
Naar de webshop

Konijn- en knaagdierenvoeding

Konijnenvoeding

Een blaadje sla en een worteltje. Konijnen zijn er dol op. Maar het is niet genoeg om uw huisdier gezond te houden. Een konijn heeft naast vers voer ook droogvoer en hooi nodig en af en toe een speciale konijnensnack vindt hij ook lekker.

Droogvoer

Bij droogvoer kunt u kiezen uit gemengd voer en geperste korrels. De geperste korrels bevatten alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Gemengd voer vinden konijnen erg lekker, maar ze eten vaak de lekkere dingen eruit. Daarom is het belangrijk om niet het hele bakje vol te doen, zodat alles opgegeten wordt. Zo krijgen ze geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hooi

Hooi bevat weinig voedingsstoffen, maar toch is het essentieel in het dieet van een konijn. Hooi zorgt namelijk voor een goede spijsvertering, daarom moet hij altijd hooi ter beschikking hebben. Bij Dierspecialist Berben zijn verschillende soorten vers hooi verkrijgbaar. Probeer zelf uit welk hooi uw konijn het lekkerst vindt. Hooi dat muf ruikt of stoffig is kan beschimmeld zijn en daar kan het konijn ziek van worden.

Vers voer

Ongekookte groenten, fruit en verse kruiden zijn vers voer. Om uit te vinden wat uw konijn het lekkerst vindt, kunt u het beste verschillende dingen uitproberen. Geef niet te veel vers voer, want er zit veel vocht in en daarvan kunnen konijnen diarree krijgen.

Knaagdierenvoeding

Voer voor knaagdier en fret

Fretten eten graag vlees, want het zijn roofdieren. Cavia's hebben liever sla, wortelen, hooi en droogvoer op het menu. Elk knaagdier heeft zijn eigen voedingsbehoefte. Goede voeding houdt een dier niet alleen langer gezond, het krijgt ook alle benodigde bouwstoffen, vitamines en mineralen binnen.

Wat eet een cavia

Cavia's houden net als konijnen ook van een worteltje of een stukje appel. Maar het is niet genoeg om jouw huisdier gezond te houden. Een cavia heeft naast vers voer ook droogvoer en hooi nodig en af en toe een speciale caviasnack vindt hij ook lekker.

Droogvoer

Bij droogvoer kun je kiezen uit gemengd voer en geperste korrels. De geperste korrels bevatten alle voedingsstoffen die een cavia nodig heeft en er zit extra vitamine C in. Misschien denk je dat jouw cavia gemengd voer lekkerder vindt, maar let op: je moet niet te veel geven. Als het bakje te vol zit, eten cavia's alleen de dingen die ze lekker vinden. Ze laten de vitaminekorrels liggen en kunnen dan ziek worden.

Hooi

Hooi bevat weinig voedingsstoffen, maar toch is het essentieel in het dieet van een cavia. Hooi zorgt namelijk voor een goede spijsvertering. Bij ons zijn verschillende soorten vers hooi verkrijgbaar. Probeer zelf uit welk hooi jouw cavia het lekkerst vindt. Hooi dat muf ruikt of stoffig is kan beschimmeld zijn en daar wordt de cavia ziek van.

Vers voer

Ongekookte groenten, fruit en verse kruiden zijn vers voer. Cavia's lusten bijna alles, maar ze vinden niet alles even lekker. Om uit te vinden wat jouw cavia het lekkerst vindt, kun je het beste verschillende dingen uitproberen. Geef niet te veel vers voer, want er zit veel vocht in en daar krijgen cavia's diarree van. Van kool en sla kun je beter een klein beetje geven of nog liever helemaal niet; cavia's kunnen er darmproblemen van krijgen.

Vitamine C

Een cavia maakt, net als de mens, zelf geen vitamine C aan. Daarom moet een cavia elke dag via zijn voer vitamine C binnenkrijgen. Vitamine C zit in speciaal caviavoer. Als je standaard knaagdierenvoer geeft, dan kun je dit aanvullen met verse groenten en fruit. Of je kunt jouw cavia iedere dag een vitamine pilletje geven. Het geven van vitamine C mag je geen dag overslaan.

Water

Cavia´s hebben elke dag vers water nodig. De beste manier om dit te geven is in een drinkfles. Let op dat er geen algen in de drinkfles ontstaan, hier kan je cavia ziek van worden. Ook hebben cavia's de gewoonte om met een bek vol voer te drinken. Hierdoor kan de drinkfles vuil en verstopt raken. Algen en vuil kun je gemakkelijk verwijderen met een speciale flessenborstel.

Rattenvoeding

Ratten zijn echte alleseters. Goede voeding voor ratten bestaat uit droogvoer met dierlijke eiwitten, vers voer en af en toe een rattensnack.

Droogvoer

Bij droogvoer kunt u kiezen uit gemengd voer en geperste korrels. De geperste korrels bevatten alle voedingsstoffen die een rat nodig heeft. Misschien denkt u dat uw rat gemengd voer lekkerder vindt, maar let op: u moet niet te veel geven. Als het bakje te vol zit, eten ratten alleen de dingen die ze lekker vinden. Zo krijgen ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hooi

Hooi bevat weinig voedingsstoffen, maar toch is het essentieel in het dieet van een rat. Hooi zorgt namelijk voor een goede spijsvertering. Bij Dierspecialist Berben zijn verschillende soorten vers hooi verkrijgbaar. Probeer zelf uit welk hooi uw rat het lekkerst vindt. Hooi dat muf ruikt of stoffig is kan beschimmeld zijn en daar wordt de rat ziek van.

Vers voer

Ongekookte groenten, fruit en verse kruiden zijn vers voer. Ratten lusten bijna alles, maar ze vinden niet alles even lekker. Om uit te vinden wat uw rat het lekkerst vindt, kunt u het beste verschillende dingen uitproberen. Geef niet te veel vers voer, want er zit veel vocht in en daarvan krijgen ratten. Van kool en sla kunt u beter een klein beetje geven of nog liever helemaal niet; ratten krijgen er darmproblemen van.

Snacks

Snoep, koek of chips zijn slecht voor een rat. Bij Dierspecialist Berben zijn speciale rattensnacks verkrijgbaar. U kunt wel af en toe een kattenbrokje als snoepje geven.

Water

Ratten drinken, in tegenstelling tot de meeste knaagdieren, veel water. Zorg er voor dat ze altijd vers water in hun kooi hebben. Het beste is om het water in een drinkfles te geven. In een bakje wordt het water snel vies.

Hamstervoeding

Een hamster lust graag een stukje appel, wortel, een paardenbloem of madeliefje. Maar het is niet genoeg om uw huisdier gezond te houden. Een hamster heeft naast vers voer ook droogvoer en hooi nodig en af en toe een speciale hamstersnack vindt hij ook lekker.

Droogvoer

Bij droogvoer kunt u kiezen uit gemengd voer en geperste korrels. De geperste korrels bevatten alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft, ook dierlijke eiwitten. Misschien denkt u dat een hamster gemengd voer lekkerder vindt, maar let op: u moet niet te veel geven. Als het bakje te vol zit, eten hamsters alleen de dingen die ze lekker vinden. Zo krijgen ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Denk er ook aan dat hamsters hun voer hamsteren. Een lege bak betekent dus niet altijd dat het voer op is. Kijk waar de hamster zijn voorraad bewaart en haal bedorven voer weg.

Hooi

Hooi bevat weinig voedingsstoffen, maar is een essentieel onderdeel in het dieet van een hamster. Het zorgt voor een goede spijsvertering. Daarnaast bouwen hamsters graag een nestje van hooi. Bij Dierspecialist Berben zijn verschillende soorten vers hooi verkrijgbaar. Probeer zelf uit welk hooi uw hamster het lekkerst vindt. Hooi dat muf ruikt of stoffig is kan beschimmeld zijn en daar wordt de hamster ziek van.

Vers voer

Ongekookte groenten, fruit en verse kruiden zijn vers voer. Hamsters lusten bijna alles, maar ze vinden niet alles even lekker. Om uit te vinden wat uw hamster het lekkerst vindt, kunt u het beste verschillende dingen uitproberen. Hamsters komen van oorsprong uit droge gebieden en zijn dus niet gewend veel vers groen te eten. Geef daarom niet te veel vers voer, want hiervan krijgt de hamster diarree.

Water

Hamsters hebben elke dag vers water nodig. Het beste is om een drinkflesje te gebruiken. Waterbakjes worden vaak volgegooid met zaagsel of voer. Bovendien kunnen jonge hamsters in de waterbak vallen en verdrinken als er niet op tijd uit kunnen klimmen.


Frettenvoeding

Fretten zijn roofdieren en hebben daarom behoefte aan voeding met een hoog gehalte dierlijk eiwit. U mag ze ook verwennen met een lekker stukje gedroogde kipfilet.

U kunt uw fret kattenvoer geven, maar beslist geen hondenvoer. Het beste voor uw huisdier is speciaal frettenvoer. Fretten zijn carnivoren en hebben veel dierlijke eiwitten nodig. Het voer moet dan voornamelijk bestaan uit dierlijke eiwitten. Let hier op als u voeding voor jouw fret aanschaft.

Extraatjes

Fretten houden uiteraard van een extraatje, naast hun gewone menu. Dit kan in de vorm van gedroogde kipfilet of een stukje vlees. Ook een gekookt eitje vinden ze erg lekker (met mate). Geef nooit melk of kaas (lactose houdende producten). Fretten worden hier ziek van.

Vitaminepreparaten

Als u goed frettenvoer geeft, zijn vitaminepreparaten niet nodig. Een fret die alleen kattenvoer krijgt of zwanger, zogend of verzwakt is heeft wel extra vitaminen nodig. Bij Faunaland zijn speciale vitaminepreparaten verkrijgbaar.

Deskundig Advies

We vinden een deskundig advies over uw huisdier het belangrijkste wat er is.

Verantwoord Assortiment

We nemen zoveel mogelijk biologisch verantwoord voer en duurzame artikelen in ons assortiment op.

Betrouwbare service

Wij staan voor service, professionaliteit en oprechte liefde voor dieren. Onze dierkennis is van het hoogste niveau en streven naar gezonde huisdieren.

Betrokken medewerkers

Ons team bestaat uit enthousiaste vakmensen met ieder hun specialiteit. Al onze medewerkers volgen jaarlijks cursussen.

Voor iedereen betaalbaar

Kies voor de bekende A-merken of voor onze eigen huismerken. Die zijn minstens zo goed!