0341 254 205
Naar de webshop

Veel gestelde vragen over konijnen en knaagdieren

Hoe groot moet het hok zijn voor een konijn?

Een konijn moet overal languit kunnen liggen, dus ook langs de korte kant van het hok. Hoe meer konijnen hoe groter het hok. Ook geldt: hoe groter hoe beter!

Kan ik een konijn ook alleen houden?

Nee, konijnen kunt u beter minimaal per twee houden, omdat het groepsdieren zijn. Een konijn die alleen is wordt erg snel eenzaam. Ook daalt de levensverwachting. Normaal gesproken kan een konijn wel 8 tot 12 jaar worden, maar een konijn die alleen leeft wordt doorgaans minder oud.

Wat is het beste voer voor een konijn?

Er zijn twee verschillende soorten voer voor konijnen, brokjes en gemengd voer. In brokjes zit alles wat een konijn nodig heeft en gemengd voer bevat brokjes, maïs en granen. Het nadeel hiervan is dat konijnen vaak alleen de maïs en granen opeten en de brokjes laten liggen, waar de meeste voedingsstoffen in zitten.
Een konijn heeft ongeveer 25 gram voer per kilo lichaamsgewicht nodig. Daarnaast moet dit aangevuld worden met onbeperkt hooi en wat groenten.

Wanneer en hoe vaak moet mijn konijn ingeënt worden?

Een konijn moet één a twee keer per jaar ingeënt worden tegen myxomatose en VHS (aantal keer per jaar verschilt per dierenarts).

Hoe vaak moeten de nagels van mijn konijn geknipt worden?

Het is per konijn verschillend wanneer de nagels geknipt moeten worden. Gemiddeld is het om de 1 tot 2 maanden. Als u niet weet hoe u de nagels moet knippen of het niet durft kunt u om hulp vragen bij ons.

Kunnen konijnen gebitsproblemen krijgen?

Konijnen kunnen zeker wel gebitsproblemen krijgen, omdat de tanden en kiezen altijd doorgroeien. Als konijnen verkeerde voeding krijgen, slijten de voortanden en kiezen niet genoeg af. Dit kunt u voorkomen door brokjes te voeren in combinatie met hooi, groenvoer en iets te knagen.

Het is erg belangrijk om regelmatig de tanden van het konijn te controleren. Als het konijn niet meer wil eten is een dierenartsbezoek altijd verstandig!

Mijn konijn heeft diarree, hoe komt dit en wat kan ik eraan doen?

Er zijn een aantal oorzaken waardoor een konijn diarree kan krijgen. Dit kan onder andere door ziekte, stress of verkeerde voeding komen.

Ga naar uw dierenarts als uw konijn diarree heeft. Een konijn droogt snel uit, zal snel stoppen met eten en sterven.

Mag een konijn alle soorten groeten en fruit hebben en hoeveel?

Als u een konijn groenvoer geeft, moet u hem eerst eraan laten wennen. Om te beginnen geeft u een keer per 2 dagen een klein stukje groenvoer. Gaat dit goed (geen diarree), kunt u de stukjes wat groter maken en wat vaker geven. Fruit mag alleen in beperkte mate gegeven worden, omdat hier veel suiker in zit.

Hoe groot moet het hok zijn voor een konijn, knaagdier of fret?

Voor alle dieren geldt: hoe groter, hoe beter. Ook geldt: hoe meer dieren, hoe groter het hok moet zijn. Een konijn moet overal languit kunnen liggen, dus ook langs de korte kant van het hok. Een cavia heeft minimaal een hok van 40 bij 60 centimeter nodig. Fretten zijn erg actief en speels, ze moeten kunnen klimmen, daarom heeft u minimaal een hok nodig van 1 meter breed, 60 centimeter lang en 60 centimeter hoog nodig.
De medewerkers van Faunaland kunnen u helpen met het uitzoeken van het perfecte verblijf voor uw huisdier.

Wat kan ik doen tegen tralieknagen?

Tralieknagen is een teken van verveling en/of stress. Zorg dus voor voldoende afleiding in een groot hok. De afleiding kunt u geven door verschillende speeltjes in het hok te leggen en/of op te hangen.

Hieronder staat een lijstje met speeltjes die geschikt zijn voor uw knaagdier:

  • Knaaghout (met smaak)
  • Wilgenbal
  • Hooibal
  • Groentebal
  • Harde plastic bal
  • Knuffeltje (losse onderdelen eraf halen!)
  • Voerballetje met snoepjes

Hoe maak ik een hok zo leuk mogelijk voor mijn knaagdier?

Hou zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke behoeften van het dier. Dieren die van nature klimmen, moeten kunnen klimmen. Dieren die van nature holen graven, hebben een dikke laag bodembedekking nodig. Het geven van de nodige afleiding hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel geld te kosten. Bij Dierspecialist Berben zijn verschillende speeltjes verkrijgbaar en ook met het verstoppen van voedsel, kun u uw knaagdier prima bezig houden.

Kan ik een knaagdier een loopradje geven?

Een loopradje is prima om energie kwijt te raken, maar het mag niet de enige activiteit voor uw knaagdier zijn. Zet het loopradje daarom af en toe in het hok. Zo voorkomt u dat uw dier dwangmatig gedrag gaat vertonen. Het rad moet zo groot zijn, dat de dieren er in kunnen lopen zonder holle rug. Een rad met gesloten loopvlak en een gesloten achterwand is veiliger dan een open rad; de pootjes en de staart kunnen hier niet tussen komen. Vooral bij gerbils (woenstijnrat) is een dicht rad belangrijk, anders kan zijn staart afbreken. Een cavia heeft geen looprad nodig.

Kan ik het beste een drinkflesje of een drinkbakje gebruiken?

Knaagdieren zijn over het algemeen geen grote drinkers. Toch moeten ze wel altijd vers drinkwater ter beschikking hebben. Een drinkfles is dan het handigst, want in een bakje belandt vaak zaagsel, stof of voer.

Mijn knaagdier eet zijn eigen keutels, is dat normaal?

Ja, dit is normaal. Het is zelfs noodzakelijk voor de gezondheid van het dier. Knaagdieren en konijnen krijgen op deze manier vitamine B12 binnen, dat wordt aangemaakt in het darmkanaal tijdens de spijsvertering.

Moet ik mijn knaagdier ook fruit, groenten of hooi geven?

Hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering van konijnen en plantetende knaagdieren zoals de cavia. U moet daarom elke dag hooi geven. Let erop dat het vers, schoon, droog en niet te stoffig hooi is.
Alle soorten knaagdieren kunt u groenten en fruit geven, behalve kool, ui of sla. Geef geen te zure groenten of fruit. Fretten kun je af en toe een klein stukje appel of meloen geven, maar doe dit niet te vaak.

Deskundig Advies

We vinden een deskundig advies over uw huisdier het belangrijkste wat er is.

Verantwoord Assortiment

We nemen zoveel mogelijk biologisch verantwoord voer en duurzame artikelen in ons assortiment op.

Betrouwbare service

Wij staan voor service, professionaliteit en oprechte liefde voor dieren. Onze dierkennis is van het hoogste niveau en streven naar gezonde huisdieren.

Betrokken medewerkers

Ons team bestaat uit enthousiaste vakmensen met ieder hun specialiteit. Al onze medewerkers volgen jaarlijks cursussen.

Voor iedereen betaalbaar

Kies voor de bekende A-merken of voor onze eigen huismerken. Die zijn minstens zo goed!