0341 254 205
Naar de webshop

Veel gestelde vragen over honden

Hoe bestrijd ik vlooien?

Bij Dierspecialist Berben kunt u producten krijgen die vlooien doden. Daarbij moet u niet vergeten om ook andere huisdieren, bijvoorbeeld de katten, te behandelen. En u moet uw huis goed schoonmaken en behandelen met een omgevingsspray. Vlooieneitjes kunnen overal liggen waar de hond is geweest.

Mag een hond ook kattenvoer of een kat hondenvoer eten?

Honden en katten hebben allebei voer nodig met een andere samenstelling van eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Als u uw hond kattenvoer geeft of andersom, kan hij problemen krijgen. Hij krijgt dan van sommige voedingsstoffen veel te veel en van andere weer veel te weinig binnen. Katten kunnen bijvoorbeeld niet zonder taurine, maar maken dit niet zelf aan. Honden maken dit wel aan.

Wanneer heeft een hond seniorenbrokken nodig?

Is uw hond van een klein ras, dan kunt u hem het beste vanaf zijn 10de/ 12de jaar seniorenbrokken geven. Voor honden van een groter ras ongeveer vanaf zijn 8ste jaar. Uw hond geeft het eigenlijk zelf aan. Zodra hij minder actief wordt, alles wat rustiger aan doet, kunt u merken dat hij wat ouder wordt. Ook zal zijn vacht misschien wat schilfertjes krijgen. Dit is een teken dat hij niet goed meer overweg kan met een energie- en eiwitrijke voeding. Seniorenvoer bevat minder eiwitten en bevat voedingsstoffen voor soepele gewrichten.

Moet ik net zoveel voer geven als op de verpakking staat?

Op de verpakking staat een richtlijn die in principe voldoende is voor een gemiddelde hond. Voor sommigen is het te veel, voor anderen te weinig. Houd daarom het gewicht van uw hond goed in de gaten. Ook kan de hoeveelheid (2 maal per dag) en de structuur van de ontlasting veel vertellen. Verder hebben temperament en omgevingstemperatuur ook invloed op de hoeveelheid voer die u hem moet geven.

Een hond schrokt zijn eten naar binnen. Wat kan ik hieraan doen?

Als een hond niet op zijn brokken kauwt, kunt u de het volgende doen:
● Zorg dat er geen andere honden in de buurt zijn tijdens het eten. Concurrentie maakt schrokkerig.
● Maak de brokken een beetje nat en laat ze even weken.
● Bij Berben zijn speciale anti-schrok bakken verkrijgbaar. Deze bakken zijn zo gemaakt, dat de hond gedwongen wordt kleine happen te nemen.
● Koop een zogeheten Activity Ball. Daarin kunt u brokjes verstoppen die eruit vallen als de hond met de bal speelt. Uw hond moet er voor werken om zijn eten uit de bal te krijgen. Daardoor eet hij langzamer.

Hoe vaak mag ik een hond een snack geven?

Natuurlijk mag u de hond af en toe eens verwennen, maar overdrijf het niet. Honden kennen de behoefte van afwisseling in eten niet. Een hond eet graag elke dag hetzelfde. Geef uw hond dan ook geen tafelrestjes, brood, worst of kaas. Wissel niet te vaak van voer. Houd het basisvoer hetzelfde en trakteer uw hond af en toe eens op een verantwoorde snack. Dierspecialist Berben heeft speciale hondensnacks.

De hond heeft tandsteen. Wat kan ik doen?

Tandplak verhardt onder invloed van speeksel en vormt dan tandsteen. Poets het gebit van uw hond regelmatig. Dat voorkomt tandsteen. U kunt hem ook brok of hard bot geven waarop hij kan knabbelen of een speciaal flostouw. Dat heeft een preventieve werking. Als hij tandsteen heeft, dan kan de dierenarts dat verwijderen.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij de hond. De kwaal wordt veroorzaakt door een virus (Para-influenza) en een bacterie (Bordetella). De naam zegt het al: kennelhoest is vooral een probleem bij grotere groepen honden, zoals in kennels, op shows en bij trainingen. De besmetting vindt plaats via druppeltjes vocht die honden verspreiden als ze hoesten.
De meeste honden genezen binnen een week van kennelhoest, al blijven ze daarna nog ongeveer een week hoesten. In enkele gevallen verergert de ziekte en krijgt de hond koorts en (soms zeer) ernstige longontsteking. Deze longontsteking kan dodelijk kan, ondanks de behandeling met antibiotica. In dat geval is de hond ernstig ziek en heeft hij geen eetlust meer.

Wat is een maagtorsie en hoe voorkom ik dit?

Bij een maagtorsie draait de maag een slag. Daardoor worden de slokdarm en dunne darm dichtgeknepen en kan er niets meer in of uit. Ga direct met spoed naar de dierenarts. U herkent een maagtorsie als de hond hijgt, wil spugen maar er komt niets en als zijn buik opzwelt. U kunt maagtorsie voorkomen door voer met een hoge calorie waarde te geven, meerdere malen per dag te voeren en uw hond laten rusten voor en vooral na de maaltijd.

Deskundig Advies

We vinden een deskundig advies over uw huisdier het belangrijkste wat er is.

Verantwoord Assortiment

We nemen zoveel mogelijk biologisch verantwoord voer en duurzame artikelen in ons assortiment op.

Betrouwbare service

Wij staan voor service, professionaliteit en oprechte liefde voor dieren. Onze dierkennis is van het hoogste niveau en streven naar gezonde huisdieren.

Betrokken medewerkers

Ons team bestaat uit enthousiaste vakmensen met ieder hun specialiteit. Al onze medewerkers volgen jaarlijks cursussen.

Voor iedereen betaalbaar

Kies voor de bekende A-merken of voor onze eigen huismerken. Die zijn minstens zo goed!